Συναλλαγές με δείκτες


Οι δείκτες, είναι ομαδοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, είτε αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο τομέα μιας αγοράς ή μια ολόκληρη αγορά. Το γενικό επίπεδο ενός χρηματιστηριακού δείκτη υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές όλων των διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων που τον συνιστούν. Aυτό σημαίνει ότι οι μεταβολές στις τιμές μεμονωμένων μετοχών, όταν λαμβάνονται σαν σύνολο, μπορούν να οδηγήσουν στην άνοδο ή κάθοδο της αξίας του δείκτη.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες

​Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες

Major_Financial

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες

Οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες (αλλά και πολλές αναπτυσσόμενες) έχουν τουλάχιστον ένα χρηματιστηριακό δείκτη ο οποίος ομαδοποιεί μια σειρά περιουσιακών στοιχείων. Ανάμεσα στους κυριότερους δείκτες συγκαταλέγονται: ​


  • - Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones με έδρα τη Νέα Υόρκη
  • - O δείκτης FTSE100 με έδρα το Λονδίνο
  • - Ο δείκτης DAX30 με έδρα τη Φραγκφούρτη
  • - Ο δείκτης Hang Seng με έδρα το Χονγκ Κονγκ
  • - Ο δείκτης Nikkei 225 με έδρα το Τόκυο
  • - Ο δείκτης Shanghai Composite

Τα διάφορα χρηματιστήρια επικεντρώνονται σε διάφορα είδη μετοχών. Μερικοί δείκτες είναι ειδικά παγκόσμιοι (όπως ο S&P Global 100), ενώ άλλοι είναι εθνικοί, στους οποίους είναι εισηγμένες μόνο εταιρείες της χώρας τους. Άλλοι δείκτες επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας – στο δείκτη NASDAQ, για παράδειγμα, είναι εισηγμένες μόνο μετοχές που ανήκουν στον τομέα της τεχνολογίας.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί πολυεθνικοί οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να διαπραγματεύονται σε περισσότερους από ένα δείκτες, συνήθως σε έναν εθνικό και σε ένα διεθνή δείκτη. Η εταιρεία Alibaba.com, για παράδειγμα, μπορεί να διαπραγματεύεται στο δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αλλά και – μετά μια υψηλής δημοσιότητας IPO (προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή) πέρυσι – στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ομοίως, η εταιρεία Credit Suisse μπορεί να διαπραγματεύεται όχι μόνο στο δείκτη της ελβετικής αγοράς στη Ζυρίχη, αλλά και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μερικοί χρηματιστηριακοί δείκτες προσφέρονται για διαπραγμάτευση είτε στη μορφή συμβολαίων «rolling daily» (ημερήσιων) ή στη μορφή συμβολαίων «futures» (μελλοντικής εκπλήρωσης), που σημαίνει ότι μπορούν να διαπραγματευτούν είτε στην τρέχουσα τιμή τους ή σε τιμή που συμφωνείται τώρα για option το οποίο θα κλείσει αυτόματα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συναλλαγές με δείκτες στην ETX Capital

Συναλλαγές με δείκτες στην ETX Capital

Φυσικά, μπορείτε να διαπραγματευτείτε μεμονωμένες μετοχές (δείτε την ενότητά μας για τις μετοχές για περισσότερες πληροφορίες), αλλά μπορείτε επίσης να διαπραγματευτείτε ένα δείκτη ως μια ενιαία οντότητα, προβαίνοντας σε αγορά αν πιστεύετε ότι οι μετοχές στο δείκτη θα κινηθούν ανοδικά στο σύνολό τους ή σε πώληση αν πιστεύετε ότι κατά μέσο όρο θα σημειώσουν πτώση. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος διαπραγμάτευσης της ευρύτερης εικόνας των χρηματοπιστωτικών αγορών.


Η ΕΤΧ Capital προσφέρει στους πελάτες της μια ευρεία ποικιλία διάφορων δεικτών προς διαπραγμάτευση, με 20 διαφορετικούς δείκτες διαθέσιμους στην πλατφόρμα ETX TraderPro και πολλαπλές επιλογές στις πλατφόρμες Trader, Binary και MT4 της εταιρείας. Αν διαθέτετε ήδη λογαριασμό στην ETX Capital συνδεθείτε για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές άμεσα. Αν θέλετε να ανοίξετε λογαριασμό στην ETX Capital, πατήστε εδώ για να ολοκληρώσετε τη γρήγορη και εύκολη διαδικασία εγγραφής. Εναλλακτικά, αν αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες πάνω στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεικτών, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας «Πώς να κάνετε συναλλαγές με δείκτες».

Πλατφόρμες

Πλατφόρμες