Πώς να κάνετε συναλλαγές με μετοχές


Η διαπραγμάτευση μετοχών περιστρέφεται γύρω από την αξία της μετοχής μιας εταιρείας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από το πόσο καλή γίνεται αντιληπτό ότι είναι η απόδοση της εταιρείας. Mε απλά λόγια, αν ένας επενδυτής πιστεύει ότι η αξία μιας μετοχής θα ανεβεί, θα «αγοράσει» τη μετοχή αυτή. Αν στη συνέχεια όντως ανεβεί, θα αποκομίσει κέρδος. Ωστόσο, στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής τελικά πέσει, αν αποφασίσει να κλείσει τη συναλλαγή στη δεδομένη χρονική στιγμή, θα υποστεί ζημία.


Ισχύει και το αντίθετο: αν ένας επενδυτής υποψιάζεται ότι η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας πρόκειται να πέσει, συχνά θα μπορέσει να «πουλήσει» τη μετοχή με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η τιμή της και θα μπορέσει να την «ξαναγοράσει» φτηνότερα. Όμως, σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο και η τιμή της μετοχής ανεβεί, αν στη συνέχεια αποφασίσει να περιορίσει τις απώλειές του και κλείσει τη συναλλαγή θα χάσει χρήματα, δεδομένου ότι αγόρασε τη μετοχή σε υψηλότερη τιμή από αυτή που την πούλησε.

Συναλλαγές με μετοχές: Ωράριο συναλλαγών

Συναλλαγές με μετοχές: Ωράριο συναλλαγών

Συναλλαγές με μετοχές: Ωράριο συναλλαγών

Trading_Times

Οι αρχάριοι στις συναλλαγές με μετοχές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που μια μετοχή δεν είναι εισηγμένη σε πολλαπλούς δείκτες, θα είναι σε θέση να «αγοράσουν» ή να «πουλήσουν» αυτή τη μετοχή, μόνο όταν ο δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένη είναι ανοιχτός. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να διαπραγματευτεί τη μετοχή Marks & Spencer μπορεί να το κάνει μόνο κατά τη διάρκεια του ωραρίου συναλλαγών του δείκτη FTSE100 του Ηνωμένου Βασιλείου (8:30 - 16:30). Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν εντολές για «αγορά» ή «πώληση» και πέραν αυτού του ωραρίου, και οι εντολές αυτές να ενεργοποιούνται σε εύθετο χρόνο, με το άνοιγμα των αγορών.

Συναλλαγές με μετοχές: Επιχειρηματικό σενάριο

Equities_Trading

Οι σοβαροί επενδυτές μετοχών συνήθως παρακολουθούν στενά την επιχείρηση με την οποία συνδέεται η μετοχή που διαπραγματεύονται. Αξίζει να έχουμε πάντα κατά νου ότι μια μετοχή δεν αντιδρά απαραιτήτως με τον τρόπο που περιμένουμε. Ας πούμε ότι μια εταιρεία έχει μόλις περάσει ένα δύσκολο τρίμηνο, και έχει αναφέρει σημαντική πτώση στις υποκείμενες πωλήσεις της. Το φυσικό συμπέρασμα θα ήταν ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας αναμένεται να πέσει, εξάλλου η εταιρεία είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες εδώ και τρεις μήνες. Όμως, αν την ίδια στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωνε τα νούμερά της για το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωνε και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αγορά ιδίων μετοχών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τιμή της μετοχής της να εκτοξευόταν, παρά το δύσκολο προηγούμενο τρίμηνο. Οι επενδυτές που γνώριζαν μόνο την πρώτη είδηση που κυκλοφόρησε δημοσίως και όχι τη δεύτερη θα ήταν πιθανό να χάσουν χρήματα επειδή η τιμή της μετοχής θα μπορούσε κάλλιστα να κινηθεί αντίθετα από ό,τι περίμεναν.

Πλατφόρμες

Πλατφόρμες