Στρατηγικές διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων


Η διαπραγμάτευση εμπορευμάτων περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους φυσικούς πόρους του κόσμου. Από τον χαλκό ως τον αραβόσιτο και από το ασήμι ως τη σόγια, οι πελάτες της ETX Capital μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών εμπορευμάτων. Ωστόσο, κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών στην αγορά των εμπορευμάτων, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα:

 • 01

  Εύρεση του κατάλληλου εμπορεύματος για σας

  Ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα στο να διαπραγματεύεστε περισσότερα από ένα εμπορεύματα την ίδια στιγμή, μην κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι όλα τα εμπορεύματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τα διάφορα εμπορεύματα μπορεί να λειτουργήσουν με διαφορετικά επίπεδα μεταβλητότητας και ρευστότητας. Αφιερώστε χρόνο για έρευνα πάνω στα εμπορεύματα που σας ενδιαφέρουν, ώστε να βρείτε ποια είναι τα πλέον κατάλληλα για το στυλ των συναλλαγών σας.

 • 02

  Συνεχής πληροφόρηση

  Η σημασία της συνεχούς πληροφόρησης όταν κάποιος δραστηριοποιείται στην αγορά των εμπορευμάτων είναι πολύ μεγάλη. Τα εμπορεύματα είναι διαφορετικά από τις μετοχές, για παράδειγμα, υπό την έννοια ότι στον τομέα αυτό δεν υφίσταται ο κίνδυνος για εξαγορές και υπάρχει πολύ μικρότερη εστίαση σε οποιασδήποτε μορφής τριμηνιαίες εκθέσεις. Εν τούτοις, κάποια εμπορεύματα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε ξαφνικές διακυμάνσεις οι οποίες προκαλούνται από ένα φάσμα γεγονότων που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες των ζώων, η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου: αυτά αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα του τι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων του γεωργικού, του ζωικού και του τομέα της ενέργειας. Παρόλο που η πρόβλεψη τέτοιων γεγονότων είναι συχνά αδύνατη, η συνεχής παρακολούθηση των ειδήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αντιδράσετε ταχύτατα σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν μια αναζωογονητική ή κατασταλτική επιρροή σε ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα.

 • 03

  Αλληλένδετα περιουσιακά στοιχεία: αλυσιδωτές επιπτώσεις

  Η στρατηγική αυτή λειτουργεί καλύτερα όταν εξετάζουμε τόσο τα εμπορεύματα όσο και άλλες μορφές προϊόντων. Λειτουργεί με βάση την κατανόηση ότι η κίνηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να έχει επίδραση πάνω σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου – ένα εμπόρευμα – στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 οδήγησε στη μείωση της αξίας των μετοχών του τομέα της ενέργειας σε μια σειρά χρηματοοικονομικών δεικτών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επενδυτές συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον ένα εμπόρευμα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους, καθώς αυτό τους επιτρέπει να παρακολουθούν καλύτερα τις πιθανές κινήσεις των εταιρειών που σχετίζονται με το εν λόγω εμπόρευμα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η στρατηγική αυτή λειτουργεί καλύτερα αν έχετε ήδη κάποια εμπειρία στις συναλλαγές∙ δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να παρερμηνεύσει κανείς πώς θα ανταποκριθεί μια μετοχή στην κίνηση ενός προϊόντος.

  Ελπίζουμε να βρήκατε τις παραπάνω πληροφορίες χρήσιμες. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα εμπορεύματα, επισκεφτείτε τις σελίδες μας «Τι είναι τα εμπορεύματα» και «Πώς να κάνετε συναλλαγές με εμπορεύματα».

 • 04

  Ασφαλές καταφύγιο

  Πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν ορισμένα εμπορεύματα – συγκεκριμένα τα πολύτιμα μέταλλα και μάλιστα το χρυσό – ως προϊόντα που προσφέρουν ένα «ασφαλές καταφύγιο», επειδή θεωρούνται ότι έχουν ένα βαθμό σταθερότητας τον οποίο δεν διαθέτουν κάποιες άλλες αγορές. Σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας στις γενικότερες αγορές οι επενδυτές συχνά αγοράζουν χρυσό επειδή τον βλέπουν ως ένα προϊόν χαμηλού κινδύνου, ιδανικό για επενδυτές που θέλουν να περιμένουν να περάσει κάποια θύελλα μεταβλητότητας και να βγουν στις αγορές μόνο όταν η εξαιρετικά γρήγορη κίνησή τους έχει κάπως μετριαστεί.

Πλατφόρμες

Πλατφόρμες